Grunden för skapandet av Master Tho Truong Duong och hans metodik Art Of Living. På denna sidan kan man kortfattat även ta del av Binh Dinh – Kung Fu och hans väg till Sverige och Linköping.

BINH DINH
Binh Dinh (på vietnamesiska Bình Định) är en provins i centrala Vietnam. Provinsen består av stadsdistriktet Quy Nhon (huvudstaden) och tio landsbygdsdistrikt. Ett område där produktionen av silke är väldigt stort.

Bình Định Kung Fu (Bình Định võ thuật ) är en vietnamesisk kampsport som grundades år 1750 av Dinh Chang och baseras på en fyratusenårig tradition av självförsvar.
Arten utvecklades av nationalhjälten Nguyen Hue (Quang Trung) i frihetskriget mot Kina år 1788 och är idag en av de största kampsporterna i Vietnam. Nguyen Hue bodde i provinsen Binh Dinh i Vietnam. Han ansåg att Binh Dinh Kung Fu inte bara handlade om att slåss utan att ta hand om sin hälsa och äta rätt mat för att orka kämpa för sin frihet. Han lyckades driva iväg kineserna och hjälpte sitt land att bli självständigt. Efter det blev han kung i Vietnam.

Vietnameserna har genom historien lidit under förtryck och stridit mot många länder och folket har därmed också utvecklat självförsvarsstilen men även sina medicinska kunskaper.

Folkets hälsa var den grundläggande faktorn för att kunna kämpa för sin frihet. Binh Dinh Kung Fu är därför inte bara en stridskonst utan också en framgångsrik läkekonst, en kampsports art där det faktiskt är lika viktigt att kunna ta hand om sin hälsa.

På mitten av 1900-talet föddes en ung kille vid namn Tho Truong Duong i en stor syskonskara på 15 stycken i Vietnam, närmare sagt i huvudstaden Saigon(idag Ho Chi Minh). En familj och släkt med lång kulturell tradition där det under många generationer kämpats för sitt lands frihet.

Att se efter sitt eget välbefinnande började redan som 6-7 åring för Tho med daglig skolning i självförsvar och hälsa där lärarna var hans morbror och farbror, personer vilket var hjältar i hans hemland. Inom Binh Dinh Kung Fu finns de självklara lärorna att ta hand om sig själv, sina medmänniskor och sin kropp. Efter många träningstimmar och år blev Tho ”MÄSTARE – MASTER – SUPHU” inom ärorika Binh Dinh Kung Fu. Binh Dinh läran som än idag är grunden hur Suphu Tho lever, arbetar och utvecklar sina kunskaper.

Det är ett livstids engagemang att hålla sin lära, kunskap och träning igång och som fungerar väldigt enkelt i hans vardag och han håller alltid öppet för dem i Sverige som vill lära sig utöva Binh Dinh läran.

Under sin uppväxt tränade och provade han även andra kampkonster i sin hemstad och blev sedan en tid representant och utnämnd till president i Global Tae Kwon Do federation i Sverige.

Han flyttade tidigt hemifrån och lärde sig mycket av livet på både gott och ont i Saigon under sin uppväxt. Som Suphu hade han djupa färdigheter inom självförsvar vilket ledde honom till att undervisa poliskåren i Saigon. Samtidigt utövade han sina vietnamesiska medicinska traditioner på sin familj, släkt, vänner och Kung Fu elever.

1973 Flyttade hans första syskon till Sverige.

1982 Flyttade även hans föräldrar och ytterligare 2 syskon till Sverige.

1989 Kom han själv hit med ytterligare en syster för att återförenas med sina föräldrar. Men hans mamma dog innan han hunnit fram, då hade han tvingats lämna kvar sin fru och dotter i Vietnam som det tog 1 år att lyckas få hit till Sverige. Dottern som idag är en välkänd modedesigner inom klädesindustrin med grunder och färdigheter i sin faders och moders traditioner från Vietnam.

1991 Systern han kom till Sverige med tog sitt liv.

1993 Lärde Suphu Tho sig åka skidor i Kisa och fick väja för några barn och skadade då sitt knä så allvarligt att det behövdes operation. Han satte sitt hopp till västerländsk modern sjukvård med sin exklusiva tekniker. Hans egna gamla och österländska kunskaper om hälsa verkade som nyanländ invandrare väldigt liten i jämförelse med västvärldens maskineri. Diagnoser kom från läkare på lasarettet att han inte skulle kunna använda sitt ben och knä igen, då hade han gått på morfin ett längre tid och fått känna på hur bedövningsmedlet fungerade för sin kropp.

Suphu Tho fick sjukgymnastik med svullet knä som följd och värktabletter mot det, sedan ont i magen och losec mot magkatarr, det uppstod utslag och han kliade sig så mycket att han inte kunde sova och fick sömntabletter. Snabbt kom huvudvärken, mådde illa, blev slö, orkade ingenting. Han ville inte äta utan hade mest sorg. Det dök upp en ny läkare – en psykolog som gav diagnos deprimerad. Nu stod han där med ytterligare medicin mot depression och med den kom en tid av hopplöshet in i hans liv. Han kände inte igen sitt beteende alls och förstod senare att medicinerna bröt ner hans psyke och krafter totalt. En kvinna som senare blev hans sambo fick honom att öppna upp ögonen igen när hans liv gick utför……….och där i sin djupaste dal, kom hans inre till insikt, i det ögonblicket insåg han att sluta upp med sin behandling och återgå till sina egna österländska rötter där kunskap och urgamla traditioner inom hälsa och vård, vilket alltid funkat i allra högsta grad mot de flesta åkommor och medicinska symptom.
Master Tho rehabilitering och fullt återställande inom sin egen metodik Art Of Living finns dokumenterat på film där hans västerländska läkare på ett konvent erkände Master Tho fullt återställande genom sin egen rehabilitering. På konventet fick även Master Tho ge en häpnadsväckande uppvisning inför svenska Kungen och Drottningen samt dåvarande Statsminister Ingvar Carlsson som satt längst fram i publiken.

Sedan 90-talet lever hans skapelse och metodik i Sverige under Suphu´s Academy och Art Of Living.

Det har även skapats en Svensk Bihn Dinh Kung Fu klubb där man lär ut både försvar och läkekonst.

Utan luft, vatten, sol och mat naturlig framställt från naturen kan vi inte leva. Kroppen och hälsan hjälper man lättast på naturlig väg som prövats i flera tusen år – och vi idag kallar ”leva sunt”.  Men det behövs flera alternativa lösningar i våra liv och till vår kroppar, det finns inte bara en väg som är sann och riktig uttrycker Master Tho.

Master Tho tycker den allmänna sjukvården absolut har ett behövligt syfte och är till nytta för många när det gäller olyckor eller akuta svårigheter. Men saken är att man sällan hittar orsaken till sjukdom på sjukhus, man hittar symptomen, orsaken hittar man ofta hos sig själv eller där man befinner sig i vardagen. De flesta människor låter sin åkommor rätt ofta och alldeles för lätt lämnas över till läkemedel utan att tänka på vad det innebär för vår kropp, då de flesta mediciner absolut kan skapa problem med nya sjuksymptom. Många läkare(eller mer vår Svenska vård- och sjukhusinstitution)anser att det bara finns en väg och de flesta andra möjligheter till t.ex ett alternativt vårdande och kunnande är oviktiga, men dolt finns och har det funnits många människor som arbetar inom sjukvården och som bett att få hjälp eller själva blivit hjälpta i Sverige av Master Tho tusenåriga vårdande kunskaper.

Vid 50 års ålder fick han en ärorik utmärkelse från sitt hemland. det var Vietnams utrikesdepartementet och president som uppmärksammat hans stora hälsoarbete med människor över hela världen.

Ofta dyker de flesta människor upp hos honom när det inte funnits några alternativ kvar till hjälp eller tillfrisknande i den vanliga sjukvården. Det är dags för Sveriges vårdsamhälle att öppna upp/ge mer erkännande för att tusenåriga medicinal läror är ett mycket nyttigt komplement till vår Svenska sjukvård.

Suphu´s Academys logga med det röda och blå, 2 drakarna, solen, förankringen i jorden, trädet, rörelsen och Master Tho själv i mitten har en innebörd från både Yin och Yang och hans filosofi bakom Art Of Living där han själv befinner sig mitt i och styr olika krafter väl förankrad. Loggan och dess symboler är handritad av en svensk kvinna. En kvinna som fick hjälp med både sina egna svåra symptom men också hjälp med att kunna rädda livet på sin egen svårt sjuka dotter i mycket tidig ålder. En historia där kirurger och läkare på sjukhuset inte först lyssnade på  Master Tho råd om behandling, men när det inte fanns andra alternativ och döden låg nära vände de för att ge det alternativa en chans, vilket gjorde att barnet idag lever och är fullt frisk.

Pappa Tho har ytterligare 3 yngre barn vilket är den största anledningen till att han fortfarande bor och arbetar i Linköping. Han älskar barn och deras närvaro då de är rena i sina hjärtan. Ibland ställer han frågan till sina klienter som också är föräldrar.

– Vad är viktigast i era liv?

Varje år har han tagit sig en längre resa till sitt hemland för att både dela med sig, ha utbyte samt gå djupare i sina uråldriga traditioner inom träning, kost, andning, kroppsliga meridianer och zoner, träffa sina gamla vänner samt givetvis få energipåfyllnad med en skön avkopplande ledighet.